دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
بخش اول- استرس اکسیداتیو چیست؟
استرس اکسیداتیو: پیروزی رادیکالهای آزاد بر دفاع آنتیاکسیدانی بدن و یا به عبارتی به هم خوردن تعادل بین تخریب سلولی توسط رادیکالهای آزاد و دفاع آنتی اکسیداتی بدن، استرس اکسیداتیو نامیده میشود.
در حقیقت نوعاً به حملههای زیستی به ارگانیزمهای بدن استرس اکسیداتیو اطلاق میشود. بدن انسان به هر دو نوع گونه اکسیدان و آنتی اکسیدان برای متابولیسم نرمال، انتقالات سیگنالی و نظم فعالیتهای سلولی احتیاج دارد. بنابراین هر سلول شرایطی را برای ایجاد حالت هموئوستازی بین گونههای اکسیدان و آنتی اکسیدان ایجاد میکند.
استرس اکسیداتیو ممکن است با آسیب زدن به اجزا مهم سلولی مانند پروتئینها، DNA و لیپیدهای غشایی باعث مرگ سلولی شود. همچنین استرس اکسیداتیو در فرایندهای فیزیولوژیک و پاتولوژیک مانند آسیب DNA، تکثیر، چسبندگی سلول و بقا آن دخالت دارد .
رادیکالهای آزاد: رادیکالهای آزاد در خارجی ترین لایه ی خود دارای الکترون جفت نشده و شدیداً واکنشگر هستند که میتوانند واکنشهای زنجیری را با برداشت یک الکترون از مولکول دیگر به منظور تکمیل لایه خارجی خود آغاز کنند و با مولکولها و اتمهای مجاور برای رسیدن به حالت پایدار واکنش دهند. آنها تنها زمان کوتاهی پایدار هستند. رادیکالهای آزاد به دو دسته کلی رادیکالهای فعال اکسیژن و نیتروژن تقسیم می شوند.
- رادیکالهای فعال اکسیژن (Reactive Oxygen Species, ROS ) : در سیستمهای زیستی، رادیکالهای آزاد اکسیژن از مهمترین رادیکالهای تولید شده هستند. با توجه به ساختمان الکترونی اکسیژن، که احیای آن با افزودن یک الکترون در هر زمان مساعدت میشود، باتولید رادیکالهای اکسیژن به آسیب سلولی می انجامد. انتقال مرحله به مرحله الکترونها به اکسیژن مولکولی منجر به تولید آنیونهای سوپر اکسید ( O2-)، پراکسید هیدروژن (H2O2) و نهایتا رادیکالهای هیدروکسیل آزاد (OH0) میشود. از جمله منابع داخلی مانند میتوکندری، فلاوینها، آدرنالین ، دوپامین، پراکسی زومها، نوتروفیل، ماکروفاژ، ائوزینوفیل، آنزیمهای اکسیداز، پروکسیداز و کمپلکس سیتوکروم P450، NADH و منابع خارجی مانند اشعه، پرتوهای نوری، ترکیبات شیمیایی دود سیگار و الکل در ایجاد رادیکالهای آزاد اکسیژن نقش دارند.
- رادیکال های فعال نیتروژن (Reactive Nitrogen Speices, RNS ): نیتریک اکسید به عنوان یک گونهی رادیکالهای فعال نیتروژن، از اکسیداسیون L- آرژینین به L- سیترولین توسط آنزیم نیتریک اکسید سنتتاز وابسته به NADPH تشکیل میشود، که این رادیکال دارای قدرت انتشار بالا و همچنین به عنوان یک پیامبر ثانویه است. نیتریک اکسید پس از تولید با رادیکال سوپر اکسید به سرعت واکنش میدهد ورادیکالهای قوی نیتریت (ONOO-) و هیدروکسیل را تولید میکند. لازم به ذکر است که رادیکالهای آزاد علیرغم مضر بودن، میتوانند نقشهای فیزیولوژیک مهمی را در بدن ایفا کنند. مثلا گلبولهای سفید در عمل فاگوسیتوز از رادیکالهای آزاد استفاده میکنند و میکروبهای به دام افتاده را از بین میبرند. همچنین نیتریک اکساید تولیدی در سلولهای آندوتلیوم عروق خونی باعث گشادی عروق و در نتیجه کاهش فشار خون میشوند .
آنتی اکسیدانها: آنتی اکسیدانها مواد احیا کنندهای هستند که در داخل و خارج سلول یافت میشوند و توانایی واکنش با گونههای رادیکال آزاد را دارند و تولید رادیکالهای آزاد توسط آنها کنترل میشود. در واقع آنتی اکسیدانها مکانیسمهای دفاعی بدن در برابر رادیکالهای آزاد هستند. آنتی اکسیدانها نقش مهمی را در حذف رادیکالهای آزاد و در ایجاد تعادل بین واکنشهای اکسایش و کاهش دارند.
انواع آنتی اکسیدانها: آنتی اکسیدانهای آنزیمی مانند سوپر اکسید دیسموتاز،کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز، ویتامینهای محلول در آب و چربی مانند ویتامین C و E ، مواد معدنی مانند سلنیوم، منگنز، مس و روی، پروتئینهایی مانند آلبومین، سرولوپلاسمین، ترانسفرین، هاپتوگلوبولین، فلاونوئیدها و فیتوکمیکالها هستند.
سوپر اکسید دیسموتاز یک متالوپروتئین است که اولین آنزیم در دفاع آنتی اکسیدانی برای کاهش گونههای اکسیژن فعال است، بدین صورت که رادیکال سوپر اکسید توسط این آنزیم با تشکیل دو ترکیب اکسیداتیو کم خطرتر پراکسید هیدروژن و اکسیژن حذف میشود. کاتالاز فراوانترین آنزیم آنتی اکسیدانی حاوی آهن است که در طی دو مرحله پراکسید هیدروژن را به آب و اکسیژن مولکولی تبدیل میکند.
گلوتاتیون پراکسیداز باعث احیا پراکسید هیدروژن و هیدروپراکسیدهای لیپیدی به آب و الکل میشود. در طی این مرحله گلوتاتیون این آنزیم، به گلوتاتیون دی سولفید اکسید میشود و در مرحله آخر توسط آنزیم گلوتاتیون ردوکتاز احیا میشود. ویتامین Cفعال (اسید آسکوربیک) به عنوان مهمترین آنتی اکسیدان محلول در آب، در سیتوزول و مایع خارج سلولی قرار دارد.
این ویتامین تشخیص دهنده قوی برای پراکسید هیدروژن، گونههای فعال اکسیژن و هیدروژن پراکسید تشکیل شده در محیطهای آبی است و به عنوان یک مادهی احیا کننده عمل کرده، به دهیدرو آسکوربیک اسید تبدیل میشود. اسید آسکوربیک به عنوان دهندهی معادلهای احیاء کننده اکسید میشود.
در بسیاری از روندهای مشارکتی اسید آسکوربیک به طور مستقیم مشارکت ندارد بلکه برای حفظ یک کوفاکتور فلزی در حالت احیا شده لازم است.
این کوفاکتور فلزی در مونو اکسیژنازها مس و در دی اکسیژنازها آهن است. ویتامین E (آلفا توکفرول) با خاصیت آنتی اکسیدانی خود، اولین سد دفاعی در برابر پراکسیداسیون اسیدهای چرب اشباع نشده ی موجود در فسفولیپیدهای غشایی سلولی و تحت سلولی می باشد، این ویتامین از طریق تبدیل رادیکال آزاد اسید چرب پراکسیل به هیدروپراکسی سبب توقف انتشار آسیب ناشی از رادیکال آزاد میشود./ف.نوروزی فرد
«آرش دشتابی» دکترای تخصصی علوم تغذیه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
نظر دهید